Am aflat cu stupoare ca alpinistul Zsolt Torok nu are o pagina pe Wikipedia. Am stat mult sa ma gandesc daca o sa scriu despre disparitia lui dintre noi, sau sa las pe altii sa scrie. Daca te gandesti ca a urcat la mii de metri altitudine peste tot in lume dar si-a gasit tragicul sfarsit la noi in Muntii Fagaras, ai zice ca viata a vrut sa-i dea o lectie. Sau poate noua? Zsolt Torok s-a stins din viata la doar 45 de ani, chiar daca sotia sa a dat repede alarma, cautarile au inceput destul de repede, dar faptul ca a plecat singur si raza de cautare a fost destul de mare, nu a fost in vanatajul sau.

Zsolt Torok nu mai este printre noi

Zsolt Torok a fost un alpinist roman de etnie maghiara, asa cum vedem in poze a arborat mereu steagul tarii sale, nu pe al vecinilor, nici pe cel secuiesc. Nascut la Arad in urma cu 45 de ani, a fost de cand se stie un mare sportiv. A incercat sa urce pe varful Negoiu, nu-l avea in palmares, culmea – tocmai el nascut si crescut pe meleagurile romanesti. A plecat marti dar sotia sa a incput sa-si faca griji abia sambata, poate daca nu pleca singur azi era in viata.

Salvamontistii l-au gasit in aceiasi zi, insa prea tarziu. Zsolt Torok plecase dintre noi, tot mai sus, intr-o lume mai buna [ asa credem noi ]. A reusit sa termine expeditia de pe Nanga Parbat, in schimb al doilea varf din Romania ca inaltime l-a doborat. Incredibila e viata, niciodata asa cum o credem noi si vrem sa o pacalim. A fost in Himalaya de cateva ori, inclusiv pe Cho Oyu la peste 8 mii de metri altitudine. Ii placea sa mearga singur pe munte, sa fie un solitar. Asa a plecat acum sase zile dintre noi, singur.

Zsolt Torok

Zsolt Torok nu mai este printre noi