Rusia a facut un pas riscant, dezvaluind dupa 80 de ani Pactul Ribbentrop-Molotov, in original. Cand au facut asta, oficialii rusi au incercat sa explica ca Stalin a facut asta ca sa se apere de nemti, pentru ca nu reusea sa se alieze cu francezii zi britanicii. Ok, dar in pact s-a cam impartit Europa, iar Rusia primea ceva teritorii noi, printre care si Basarabia. Nu mai zicem de invadarea Poloniei, care numai a ganduri de pace nu seamana. Asadar publicarea Pactului Ribbentrop-Molotov nu face decat sa arate ca si azi Rusia isi justifica agresiunile armate prin ganduri „pasnice”, cum sunt Anexarea Crimeei sau interventia din estul Ucrainei.

23 august 1939 – Pactul Ribbentrop-Molotov

Azi la Chisinau e zi de doliu pentru guvernul Maia Sandu si zi de bucurie [ pe 24 august ] pentru Igor Dodon si partidul Socialistilor. Asadar doua zile consecutive in care aliatii de la guvernare vor sa-i impace pe toti basarabenii. Destul de bizara ideea guvernului de la Moscova de a desecretiza continutul Pactului Ribbentrop-Molotov, in incercarea de a justifica cumva actiunile din prezent. Pozitia oficiala a rusilor este ca asa au castigat timp sa se apere de nemti. Este totusi cam lung timpul dintre 39 si 41, ca sa explici de ce ai atacat Polonia, Finlanda si Tarile Baltice, ba mai mult, ai anexat Basarabia.

Asadar pe 23 august unii au ce sarbatori pe cand altii au mai mult ce deplange. Mai intweresant este insa ca si rusii sunt impartiti in doua tabere, iar desecretozarea si expunerea Pactului Ribbentrop-Molotov la Arhiva Federala. Ma intreb daca au si nemtii exemplarul lor si se pot compara cele doua versiuni, ca sa nu descoperim mai tarziu ca lipsesc anumite pagini, informatii si alte „acorduri”. La fel de interesanta este si pozitia lui Putin, care evident a aprobat afisarea publica a documentului. El considera ca a fost un pas obligatoriu pentru Rusia Stalinista, pentru a-si apara granitele [ prin extinderea lor? ! ].

Pactul Ribbentrop-Molotov

23 august 1939 – Pactul Ribbentrop-Molotov