Daca pana acum era doar o uzanta, iata ca parlamentul letoniei a aprobat ieri legea care-i obliga pe rusi sa invete limba letona! Legea prevede ca in scolile minoritatilor – adica rusesti – sa se invete majoritatea materiilor in limba oficiala a statului, letona! Mai mult, daca la clasele mai mic se accepta si predarea anumitor materii in limba minoritatilor, in liceu la casele 10 – 12 se preda numai in limba letona. Iata ca se poate, totul este sa vrei ca cei din tara sa cunoasca limba. Daca nu, ajungi intr-o zi cand o populatie intreaga nu se mai poate intelege cu restul tarii, iar de aici la a cere „independenta” mai e doar un pas.

Va lua Romania exemplu de la Letonia si va aduce normalitatea in tara? Uite ca Uniunea Europeana a deci s ca legile letonilor sunt bune, ba au existat voci care au laudat initiativa. Ca sa va faceti idee si sa puteti compara cu Romania, rusii din Letonia reprezinta 27% din populatia tarii. Deci nu discutam de 6% si nici de alte tot felul de facilitati pentru minoritati. Rusii au mai incercat chiar sa ceara ca limba lor sa fie limba d estat, totul s-a transat la referendum. Asa ar trebui sa facem si noi, vor maghiarii ceva, referendum – daca se poate platit de UDMR, sa vedem daca le convine!

Evident ca poti si trebuie sa-ti vorbesti limba materna, dar trebui sa o respecti si pe cea a statului in care traiesti. De cel putin 150 de ani maghiarii din Romania traiesc intr-o tara, pe care ar trebui sa o respecte vorbindu-i macar limba!

Letonia

In Letonia rusii sunt obligați sa învețe limba oficiala