Daca ma uit pe statisticile de la televizor am impresia ca maine o sa vad Romania plina iarasi de romani, adica mai pe sleau, o sa vina toti acasa. Asa sa fie oare? Nu ma iau pe mine ca exemplu, care as reveni cu drag in Romania daca aveam unde sa ma simt bine – a se citi confortabil. DA, la nivel declarativ toti am vrea sa ne intoarcem acasa, macar si pentru ca aici ne simitim mai toti romani. Doar ca nu prea ai unde, satele sunt ca vai de ele, orasele aglomerate si murdare. Asadar unde sa revii?

Oare cu adevarat mai vor romanii sa vina acasa?

Ce isi doresc emigrantii romani, capsunarii astia pe care nu-i are la inima guvernarea [ nu doar cea PSD-isita, niciun partid  nu o vrea acasa cu adevarat  ]. In primul rand ar dori spitale ca afara, drumuri ca afara, politicieni mai putin interesati doar de propriul buzunar. DA, ar mai fi salariile, dar sa zicem ca aici e ok, ne descurcam cum putem, incepem afaceri si ne angajam la firmele care platesc bine – sau de ce nu – la stat. Dar cu restul ce faci?

In marea lor majoritate, copii emigrantilor s-au nascut in strainatate, sau ma rog – au fost luati la parinti de mici. Asa ca s-au obisnuit cu viata buna de aici, cand vin acasa la bunici sau la rude, vad car ee diferenta si nu prea le place ce vad. Multi romani plecati la munca pentru cativa ani au deja zeci de ani de cand sunt plecati – ca varul Iulian, doar ca asta se intoarce sigur, dar nu se stie cand. Au case incepute si abandonate, altii au terminat casa, au masina si au de toate, dar tot nu vin acasa. De ce? Nu mai vor sa traiasca asa, cum traiesc astia ramasi in tara. DA, unii o duc bine, s-au obisnuit cu poluarea, aglomeratia si mizeria. Se fac ca nu o vad. Dar nu pot toti sa fie asa. Tu, sincer ai veni acasa?

Diaspora acasa