Initiativa de a oferi romanilor din diaspora sa voteze in trei zile consecutive si prin corespondenta a facut ca numarul celor ce au votat la alegerile prezidentiale din 2019 sa creasca de 4 ori, de la 161 de mii in 2014 la 675 de mii in 2019. Asta ne spune mult despre dorinta de vot a romanilor plecati de acasa, cozile au disparut si iata ca votul lor conteaza. PSD a luat voturi si de data asta din partea romanilor plecati de acasa, dar PNL si Dan Barna sunt castigatorii in diaspora. Partea mai putin placuta este faptul ca doar 25.189 de romani au votat prin corespondenta, deci inca nu ne-am obisnuit cu asta.

675.000 de romani au votat in diaspora

Numar record de votanti la alegerile prezidentiale, mai putin in tara ci peste hotare. La alegerile prezidentiale am avut de obicei un nmar mare de participanti, incepand cu 1990 cand au votat 86% dintre romani si mergand chiar pana in 2014 cand peste jumatate dintre cei inscrisi pe liste au votat [ 53% ]. De data asta nu am depasit jumatatea plina a paharului, votand doar 47,66% dintre romani. Sa fie un dezinteres in tara? Pentru ca nu-i asa, in diaspora au votat de patru ori mai multi romani decat in 2014.

prezenta la vot

Parerea noastra este ca de fapt sunt prea multi romani trecuti ca prezenti in tara, 18.217.156 – desi aici sunt si moldovenii care si-au facut buletine [ C.I. ] romanesti, dar care evident ca nu sunt in tara, ci in Republica Moldova sau la munca in Uniunea Europeana, plus ca ultimul recensamant este din 2011, au trecut de atunci opt ani. O chestie interesanta, in Republica Moldova sunt inregistrati doar 230.900 de romani cu drept de vot! Cam putini as zice eu daca tot se vehiculeaza cifra de 800 de mii de cetatenii, nu-i asa.

Nici cu statitsica pentru romanii din Germania sau alte tari europene nu stam prea bine, avem  101.000 inscrisi pe teritoriul Germaniei, iar in Italia doar 62.000. Sa fim cinstiti pana la capat, doar in Torino si Milano sunt mai multi decat cei inscrisi in liste, deci statistica e gresita. Pe de alta parte, asta este – avem in turul doi pe actualul presedinte Klaus Iohannis si pe Viorica Dancila [ sincer nu stiu cum s-a putut asa ceva! ]. Potential castigator actualul presedinte, cel putin asa arata sondajele de opinie si logica.

Iohannis versus Dancila

675.000 de romani au votat în diaspora