S-a tot presupus in legatura cu ce vor de fapt englezii de la Brexit, ba unii sperau ca un nou referendum va schimba oarecum situatia. Doar ca rezultatele alegrilor au aratat ca de fapt majoritatea englezilor vor sa iasa din Uniunea Europeana, conservatorii castigand destul de clar in fata laburistilor. Totusi Londra a fost oarecum in contrast cu restul Regatului, aici castigand de fapt Partidul Laburist in majoritatea circumscriptiilor. In ciuda acestui fapt, ei au pierdut 59 de mandate in noul legislativ. Deviza noului premier a fost „get Brexit Done”, adica hai sa terminam odata cu iesirea asta din UE.

Ce ne spun rezultatele alegerilor din UK

Nici galezii nu au fost de partea premierului, dar nu a prea contat. Per total a castigat partidul premierului Boris Johnson, cu 365 deputati – mai mult cu 48 de fotolii fata de alegerile precedente, urmati la mica distanta de laburisti cu 203 – o pierdere de 59 de mandate. Scotia a votat aproape toata in favoarea Partidul Nationalist Scotian dar din pacate, desi a crescut cu 13 deputati si a ajuns la 48 de locuri in Parlament, nici ei nu au contat in scorul final [ 3,9% ]. Totusi am putea vedea in continuare o lupta pentru a pastra Scotia in Uniunea Europeana, ceea ce ar insemna de fapt destramarea Regatului Unit.

Nici in Irlanda de Nord nu a fost mai liniste, ei fiind de fapt cei mai afectati de Brexit. De ce? Pai acum au granita deschisa cu fratii lor irlandezi, dupa Brexit granita se va inchide, aici fiind asteptate cele mai mari daune aduse de iesirea britanicilor din Uniune. Nu inteleg optimismul lui Klaus Iohannis legat de rezultate, el considerand ca romanii din UK au castigat la randul lor. Ma indoiesc, cred ca vor fi afectati, desi nu in sensul de a fi obligati sa paraseasca Marea Britanie. Sa vedem daca Brexit-ul va ave aloc in ianuarie, sefii de la Bruxelles fiind sceptici in aceasta privinta.

Alegeri UK

Ce ne spun rezultatele alegerilor din UK