Noul premier se pare ca s-a tinut de cuvant, Brexitul a devenit realitate. Dupa bucuria de la Londra ai zice ca au castigat ceva. Nu mai zic ca la intrebarea unui coleg legat de numele premierului: Boris – precis originile sunt rusesti. Asa ca nu m-as mira sa fie aici ceva mana a americanilor si ale rusilor, ca sa mai subrezeasca Uniunea Europeana. Ce au gastigat englezii iesind din UE nu stiu, probabil s-au saturat sa fie la egalitate cu altii, vor sa dea impresia ca ei decid. Dar se pare ca vor sa pastreze legaturile, asa ca se straduiesc sa nu schimbe decat birocratia si sa-si pastreze privilegiile comertului liber cu Europa. Nu mai zic de forta de munca ieftina venita din est.

Prima zi dupa Brexit

Angela Merkel si Emmanuel Macron s-au grabit si ei sa dea declaratii, care nu sunt deloc linistitoare. Desi probabil Boris Johnson spera sa obtina un statut preferential, ceva de genul Elvetiei, liderii Frantei si ai Germaniei par fermi pe pozitie – fara menajamente pentru proaspetii iesiti. Sincer sa fiu sunt sigur ca au pierdut ambele parti, chiar astept sa vad ce va fi la granita Irlandei – cum se va trece peste vama, cum va fi afectata economia celor doua tari.

Uniunea Europeana are acum cu 70 de milioane de cetateni mai putini, doar 27 de tario mai fac azi parte din acest angrenaj, iar U.K. era o parte semnificativa. Doar ca unii probabil s-au speriat de faptul ca incetisor vin din urma si codasele uniunii, ceea ce ca super putere care vrea sa dicteze, nu e chiar convenabil. La final cred ca europenii vor ceda, la fel cum si britanicii vor trebui sa cedeze daca vor sa le mearga bine in continuare. Doar ca teoretic fac ce vor, cum vor. Sau poate au ei o agenda pe care noi nu o stim, vom vedea in viitorul apropiat ce si cum va fi. Oricum avem un precedent, este posibil sa asistam la destramarea Uniunii Europene, daca se va dori excluderea tarilor mici si mai slab dezvoltate de la guvernarea comuna a uniunii.

Reacții la Brexit

Prima zi după Brexit – Germania și Franța pe aceiași lungime de unda