Nu stiu cum s-a intamplat dar desi lumea a fost la munca vineri, in diaspora au votat peste 100.000 de romani, iar pana sambata seara numarul s-a apropiat de trei sute de mii, deci daca merge tot asa vom vedea cel putin o jumatate de milion de voturi din diaspora. Asta ar fi o premiera pentru Romania. Cine va castiga alegerile prezidentiale din noiembrie 2019? Teoretic lupta se va da intre Klaus Iohannis, Dan Barna si Viorica Dancila. Cu cat mai multe voturi va lua PSD-ul cu atat vom sti ce sanse are sa revina la guvernare, cu cat va lua actualul presedinte mai multe voturi vom sti ca este nevoie de altceva pentru a guverna Romania.

Alegeri prezidentiale – vot in diaspora

Cele doua zile din trei scurse de la inceperea votarii in diaspora arata ca initiativa de a oferi trei zile in loc de una a fost una buna. Faptul ca in doua zile au reusit sa voteze peste 200.000 de romani, ne arata ca cei plecati din tara vor sa voteze, dar le este destul de dificil sa se organizeze intr-o singura zi. Barometrul ne arata ca pe locul doi s-ar situa actorul si parlamentarul Mircea Diaconu, eu am mari rezerve la treaba asta, iar intentia de vot de 15% pentru Viorica Dancila mi se pare exagerata [ rezultatele finale ne vor dezvalui adevarul cat de curand ].

Au fost destul d emulte sectii de votare deschise pentru diaspora – 835 de sectii de votare in strainatate – numarul ar putea fi insa inteles gresit, pentru ca de exemplu in ambasade au fost deschise mai multe sectii, la Viena de exemplu s-au deschis doua, dintr-un total de 17, iar la Linz sunt trecute tot doua sectii, la aceiasi adresa – totusi numarul real ramane destul de mare. Azi se voteaza inclusiv in tara, deci tragem linie si vedem daca avem sau nu si turul doi.

Numarul de votanti asteptati la urne mi se pare inca foarte mare [ 18.217.156 de romani inscrisi pe listele de vot! ]. La aceasta ora numarul de votanti din diaspora a ajuns la 298.450 de romani, sansele sa se dubleze numarul fiind destul de mare.

Vot diaspora 2019

Alegeri prezidențiale – vot în diaspora