Ma uit si ma minunez, orice moldovean vrea sa-si faca si el un partid politic, singura sa grija este sa-i gaseasca un nume. Cum vad ca sunt in pana de idei le dau eu cateva: sa zicem ca iti faci Partidul oamenilor cinstiti – POC – si Partidul intelectualilor crestini – PIC – apoi faci o alianta intre PIC si POC! Cu siguranta nu uiti sa ne spui cate cetatenii ai, de preferat ar fi SUA – apoi promiti ajutoare venite de la americani! Ma pufneste rasul, pe cuvant.

Vreau sa-mi fac si eu partid ( politic ) in Republica Moldova

Vasile Boboc de exemplu si-a infiintat partidul politic DA, democratia acasa – nu stiu daca l-a si inregistrat, dar am o singura intrebare pentru fondatorul PPDA – daca nu punea politic, puteam sa-l confundam cu un altfel de partid? Ce spune legislatia despre infiintarea unui partid politic in Republica Moldova?

Cum infiintez un partid politic in Republica Moldova? Primul pas este inregistrarea la Ministerul Justitiei. Pentru asta ai nevoie de un statut si un program. Evident ca asta ar trebui sa fie treaba unui jurist, dar daca nu vrei sa platesti, cauti pe internet si adaptezi singur. Ar mai fi nevoie de o lista cu membri, candva era vorba de 4.000, dar acum nu bag mana in foc ca numarul este exact. Daca totul est eok, in maxim o luna primesti avizul pozitiv de la Ministerul justitiei.

Avantajul de a avea un partid politic? Primesti ( impreuna cu restul partidelor existente ) 0,2% din bugetul de stat! Deci mai pe scurt, strangi 4.000 de membri – din usa in usa, pe FaceBook, etc. si apoi la anul ceri bani de la buget – in functie de performantele electorale! Cand iti faci un partid nou? Cu putin inainte de alegeri! CEC a stabilit un buget de peste 64 de milioane de lei în cazul în care în 2016 va fi organizat un referendum in Moldova!

Romania