Cand vine vorba de istorie deja ar trebui sa decidem daca discutam la nivel academic sau puri si simplu incercam sa stabilim cateva adevaruri si gata. Pentru ca istoria se deosebeste de preistorie, pentru ca are izvoare scrise. La noi avem o mica problema, nici noi dar nici vecinii nostri nu au prea vrut sa ne spuna ce s-a intamplat in spatiul dintre Dunare si Mare cam pana pe la 1300. Ca sa va faceti o idee despre ce vorbim, Magna Charta Libertatum a fost editata in 1215! Iar despre Dragos, cel care a descalecat in Moldova se povesteste doar, fiind domn in Moldova pe la 1347!

Istoria Moldovei pe intelesul moldoveanului din secolul XXI

Deci daca ati prins ideea, adica faptul ca noi am cam lenevit la scris in timp ce altii deja aveau un fel de constitutie – si ma refer aici la europeni, nu vreau sa merg la chinezi sau coreeni – hai sa vedem ce intelege moldoveanul prin istorie. Daca se refera la ultmii 2500 de ani inseamna ca suntem pe aceiasi lungime de unda. Adica daca esti de acord ca esti urmasul lui Burebista, a lui Gelu, Glad si Menumorut inseamna ca avem ce vorbi. Daca insa crezi ca te tragi din martienii rusi de culoare verde rosiatica si ca vorbesti moldoveneste, o limba straveche a locuitorilor de pe Venus, mai bine discutam despre fotbal, unde evident Romania are un palmares ceva mai bogat.

Deci revenind la anii 1300 – 1812, adica cam 500 de ani, moldovenii si valahii, impreuna cu ardelenii vorbeau aceiasi limba – oricum i-ar zice ei, important este ca e aceiasi. Ca si cea vorbita in Valea Timocului de exemplu, care nu avea de ce sa vina pana la Iasi sau Suceava sa o invete, era pur si simplu limba comuna a spatiului dintre Nistru si Tisa cum spune asa de frumos Eminescu.

In 1812 – deci cam la 1894 de ani distanta de Burebista, au venit rusii si au stapanit pamanturile noastre timp de 106 ani. Stranie coincidenta, daca ne gandim ca romanii au reusit sa-l invinga definitiv pe Decebal exact in razboiul inceput in 106. Zic eu ca cei 106 ani nu aveau cum sa ne faca sa uitam ca ne tragem de la „Ram” cum spunea Stefan cel Mare ( oare de ce zicea asa? – nici nu conteaza daca e adevarat, important este ca voievodul nostru avea constiinta ca se trage din daci ). Oare de ce cred moldovenii de azi ca ce s-a intamplat in 1812 este just, ca trebuie sa se supuna si sa se tot uite lung catre Moscova? O fi sindromul Stockholm? OK, am decis ca am stat 106 ani sub rusi, apoi? Sa zicem ca mai adaugam din 1941 pana in 1991 – adica inca 50 de ani! Atat de mult inseamna cei 50 fata de cei 500 cat au tinut moldovenii capul ssu si i-au invins pe polonezi, turci si tatari? Daca DA, atunci eu nu sunt moldovean!

Stefan cel Mare si Moldova

Istoria Moldovei pe intelesul moldoveanului din secolul XXI