Azi fiecare sarbatorese ce vrea de 9 mai, unii sarbatoresc victoria asupra nemtilor, desi evident ca rusii au amant cu o zi semnarea actelor, europenii serbeaza ziua Uniunii Europene, iar romanii ar trebui sa nu uite de ziua declararii independentei – 9 mai 1877. Teoretic romanii iesisera de sub suzeranitatea turceasca, dar juridic inca mai eram la mana lor, iar faptul ca a trebuit sa luptam alaturi de armata rusa pentru a ne dobandi “libertatea” este cert.

Romania intre 9 mai 1877 si 9 mai 2018 – Razboiul de independenta

Desi eram un regat si aveam un rege – Carol I, desi puterile vestice acceptasera ca suntem un stat cu drepturi depline, turcii inca mai sperau sa domine zona balcanilor, dar visul s-a terminat odata cu  Congresul de la Berlin și Tratatul de la San Stefano. Fara sa vrem sa diminuam cu ceva rolul armatelor romane – care in opinia mea au fost cele care au adus victoria de facto in Razboiul Ruso – Turc, la Berlin am fost doar invitati. Odata cu noi au devenit independenti si bulgarii, sarbii, etc. Evident ca cei mari au semnat ca de obicei hartiile, asa a fost mereu si cred ca va fi si in continuare.

Sa nu uitam ca victoria a fost definitiva dupa ce romanii au cucerit Plevna, Vidinul si Rahova. La final am cam fost pacaliti, cedand Rusiei – care culmea era aliatul nostru – cele trei judete din sudul Moldovei (Cahul, Ismail si Bolgrad), desi aveam semnate acte cu ei la data de 4 aprilie 1877 . Abia la Berlin Romania a primt Dobrogea,  si sa nu uitam de Insula serpilor, despre care o sa discutam probabil cu alta ocazie. In schimbul Dobrogei, am pierdut Cahulul, Ismailul si Bolgradul ce erau deja ale Romaniei din 1856 [ de fapt ale Moldovei ]. Trista istorie, dar asa a fost! Sa nu uitam!

9 mai 1977

Romania intre 9 mai 1877 si 9 mai 2018 – Războiul de independenta