Recent genetica a inceput sa se pronunte si in domeniul istoriei, asa se face ca acum se stie ca majoritatea populatiei din Ungaria este din punct de vedere genetic de origine getica – adica romani! Pare incredibil, dar se pare ca este mai mult decat adevarat, este deja un lucruri dovedite. Faptul ca studiile genetice arata fara putina de tagada ca azi maghiarii nu au nimic genetic in comun cu cei care au ocupat prin arme Panonia i-a facut pe multi secui sa-si mai schimbe putin opiniile legate de Ardeal si Ungaria.

De ce ADN-ul maghiarilor din Ungaria este 48% de origine getica?

Daca luam haplogrupul R1 caracetrisic getilor si haplogrupul I atribuit Pelasgilor ce ne arata azi genetica: ca atat in Ungaria cat si in Romania aceste doua haplogrupuri predomina ( evident ca in proportii diferite, pentru ca in functie de zona au mai aparut si alte gene care s-au amestecat cu basinasii ). Interesant este ca daca adunam R1 + I obtinem cam asa: 75% in Ungaria, 75% in Moldova si 63% in partea de sud a Romaniei. Asta daca vrem sa cercetam „puritaea genetica” a acestor subiecti. Concluzia este clara, in mod majoritar in Ungaria, Tara Romaneasca si Moldova traieste acelasi popor.

Ce ne spun studiile genetice despre populatia din Panonia si Romania? Ca sunt urmasii aceluiasi popor, doar ca pe unii papalitatea i-a convins sa schimbe limba si credinta – de la ortodoxie la catolicism, pentru avantaje. Exista sansa ca de fapt singurii care au ceva comun cu popoarele de acum o mie de ani – nu neaparat unguri, sa fie secuii de la noi. Probabil ca pese 100 sau 200 de ani se va face lumina si se va sti mai exact adevarul despre istoria acestor meleaguri.

ADN romanesc in Transilvania

De ce ADN-ul maghiarilor din Ungaria este 48% de origine getica?