Mereu vedem doar ce este rau in Romania, hai sa vedem si ce este bine, de exemplu – chiar daca sistemul medical este destul de precar in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana , cand vorbim de starea generala de sanatate a poupualatiei cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, stam binisor, chiar si fata de tari precum Ungaria sau Polonia. Incredibul dar adevarat pe primul loc se afla Cipru, unde peste 85% din populatie are o stare de sanatate buna si foarte buna. In Romania procentul este 80%!

Starea de sanatate in tarile membre in Uniunea Europeana – pe ce loc este Romania

Daca ne uitam ca la noi in tara, o stare de sanatate rea sau foarte rea pentru cei cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani regasim pentru doar 4,7% din populaie, in imp ce in Ungaria sau Polonia peste 11% dintre cei studiati au o stare de sanatate rea sau foarte rea. Avand in vedere ca media in Europa a celor cu o stare de sanatate buna si foarte buna este de 73,3 %, Romania cu peste 80% este printre fruntasi. Poate ca asta se datoreaza unui trai echilibrat si a ponderii totusi scazute a mancarilor de tip fast food.

Nu spune nimeni ca acum trebuie sa ne culcam pe o ureche, sistemul medical din Romania este la pamant ( este un fel de a spune, sa nu uitam ca avem totusi si spitale bune, sa nu zic foarte bune, medici de exceptie, un exemplu dat de curand a fost Alina Fratila, cel mai bun dermatolog din lume!), mai avem de lupta cu coruptia din sistem si cu birocratia care lasa mii de bolnavi la voia sortii. Poate ca si mostenirea genetica are ceva de spus in ponderea celor sanatosi de la noi din tara!

Starea de sănătate in UE