Parlamentul European a decis ca s-a terminat cu trecerea de doua ori pe an la ore de vara si iarna, ca oricum nu ajuta nimeni. Totul se va termina in 2021, adica anul asta pe 31 martie schimbam iarasi ora, apoi avem un an sa ne decidem la ce ora vrem sa ramanem, la cea de vara sau la cea de iarna. Corect, ce atatea schimbari fara sens? Nici nu mai stiu car eora este cea astronomica, cea de vara sau cea de iarna? Teoretic vara, in ideea ca iarna schimbam ora ca sa fie lumina cand mergem la munca, la scoala sau mai stiu eu unde.

Gata cu ora de vara – iarna in Uniunea Europeana

Ideea cu renuntarea la ora de iarna a venit prin august 2018, cand Comisia Europeana a inceput un sondaj ca sa stie ce face mai departe. Au sosit rezultatele si minune: lumea nu mai vrea sa schimbe ora! Cine a inceput joaca asta cu schimbatul orelor? Pai Benjamin Franklin, asta nu avea ce face si a zis ca daca la Paris vine mai devreme soarele, de ce sa nu o faca si in SUA. Scopul? Sa nu se mai consume lumanari asa de multe, tot mai bine este sa profiti de lumina naturala. asta era prin 1784.

La ideea americanului au aderat pana azi 110 tari, dar cum orice are un inceput si un sfarsit, europenii au decis ca e mai bine sa se renunte la ora de iarna/vara! Singurii care nu au probleme in Europa sunt islandezii. Islanda este singura tara din Europa care nu a schimbat orele, ca la ei e bine oricum. Ma gandesc daca tarile nordice o faceau, ca la ei e jumate de an zi si jumtatae noapte.

Ora de vara - iarna

Gata cu ora de vara – iarna in Uniunea Europeana