Desi nu stiu la ce ajuta sa stii care este salariul minim in diferite tari din Uniunea Europeana – pentru simplul motiv ca difera si preturile, adica cheltuielile pentru a trai in tarile respective, o sa facem totusi un scurt clasament pentru anul 2019. In mod evident pe primul loc se afla Luxemburgul, unde salariul minim este de 1700 de euro/luna, iar cel mediu – aici chiar nu cred ca are relevanta, este de 3.500 de euro pe luna. Teoretic doi tineri ce stau impreuna ar avea 3.400 de euro cel putin in fiecare luna! De mirare, Germania este pe locul 10 in acest top cu doar 1150 de euro salariu minim – desi iarasi aici acesta difera in functie de ramura in care lucrezi.

Salariul minim in tarile din Uniunea Europeana

Banuiesc ca nu mai mira pe nimeni daca ultimile trei locuri sunt ocupate de Ungaria, Romania si Bulgaria, cea din urma fiind evident si tara cu cel mai mic salariu minim. Asadar cam asta este situatia, in Romania salariul minim de 265 de euro pe luna este practic insuficient pentru un trai de sine statator decent. Asta inseamna 8,83 de euro pe zi, in timp ce in Uniunea Europeana acesta este de multe ori mai mic decat venitul minim pe ora! Ca idee in Malta salariul minim este de 570 de euro lunar, iar cel mediu de 1.021 euro! Adica nu poti sa zici ca in Malta este chiar Raiul pe Pamant.

Spania este prima tara din TOP unde salariul minim depaseste 1000 de euro lunar, iar pe locul doi si trei se afla Danemarca si Suedia. Sincer nu stiu care sunt costurile in cele trei tari aflat in fruntea clasamentului, dar oricum parca nicaieri nu e asa de rau ca in cele aflate la coada clasamentului.

Venituri salariale

Salariul minim în tarile din Uniunea Europeana