Multi ii condamna pe cei plecati din Romania ca nu stau sa faca bani aici in tara, eu fiind unul dintre cei plecati desi sincer puteam sa stau si in tara sa fac banii, banuiesc ca puteam sa ma ocup de DigitalPress si din Falticeni sau Dolhasca, iar de creat site-uri pentru clienti la fel de bine lucram din bucatrie sau sufragerie. Am plecat pentru ca voiam sa stau la tara si sa am canalizare, super market si gaze fara sa ma zbat, sa am internet si toaleta in casa nu in fundul curtii. Nu mai zic de asfalt pe strada mea din satul sau comuna X.

Sa pleci din tara sau sa ramai si sa incerci sa traiesti decent in Romania?

Ce voiam sa zic? Ca se pot face bani si in Romania, evident ca nu toti trebuie sa lucram in IT, desi daca am face o mica reorientare am ajunge sa traim la fel cum o fac comunitatile din Austria sau Elvetia: in jurul unei afaceri roiesc vecinii si prietenii. Eu m-as ocupa de mediul online, altul de produs marfa ecologica si tot asa, am fi cu totii fericiti! O singura conditie – sa plece definitiv cei care au fost la guvernare intre 1989 si 2017! Altfel degeaba speram la mai bine, ei ne fura totul!

Ce nu-mi place in tara asta: ca nici nu ai inceput sa faci afaceri si esti deja pe druml gresit. Aud mereu ca nu stiu cine a inceput in garaj, ca altul s-a apucat sa faca dulceata de casa si sa o vanda pe internet, la noi astea tote-s ilegale. Nu stiu ce ar fi daca ai incepe dar cred ca repede te-ar opri.

Romanii emigreaza

Sa pleci din tara sau sa ramai si sa incerci sa traiesti decent in Romania?