Recent am vazut un studiu facut de nemti unde scria ca s-a ajuns la un procent de 60% emigranti pentru noile locuri de munca din anul trecut. Multi extracomunitari! Tot ei spun si ce salarii se ofera: intre 1200 si maxim 3.000 de euro! Adica sub minimul unui trai decent in Germania. Aici e spilul, De fapt ei cauta salariati din afara Germaniei pentru a le oferi salarii mici, reducand astfel cheltuielile si marind profitul. Asa e si la noi, e criza de locuri de munca, dar ne pleaca romanasii in Germania. Oare de ce? Pai pentru ca ii platim la minimul posibil – nu neapart pe economie, ci la un nivel nesatisfacator pentru nevoile unui om normal.

Nemtii au probleme cu forta de munca in 2020

Ca tot romanul stam si noi pe FaceBook si vedem zilnic sute de anunturi cu angajari, dar nu am vazut de mult o oferta sa sara de 4000 de euro [ brut macar! ], iar suma oferita este cum mult sub aceasta. Nu zic ca un salariu mare garanteaza un angajat de top, dar cumuland salariul cu scolarizari, ajungi departe! Da, am vazut si salariati de top plecand la „mai bine”, dar in aceste cazuri ma intreb oare daca nu e alta buba la mijloc. Ceva ce-i face pe oameni sa riste un loc nou de munca pentru cateva sute de euro in plus.

Va dati seama ce inseamna acel 60% din noii angajati veniti din afara Germaniei? Inseamna ca nemtii nu vor sa munceasca pe acele posturi la salariile oferite. Nu vorbim de o perioada de criza, ci de una de reevaluare a marjei de profit. In perioada crizei au descoperit ca poti sa faci treaba si cu bani putini, asa ca au ales sa angajeze chiar si extracomunitari – unii au incercat si cu refugiati, dar s-au cam ars. Asa ca romanii sunt o carne de tun numai buna, alatiru de bulgari si polonezi. Ultimii fiind evident cei avantajati!

Germania-locuri de munca

Nemții au probleme cu forța de munca în 2020