Germanii au incercat bucataria japoneza si s-au indragostit de ea in mod serios si pe mult timp. A trecut timpul cand gurmanzii erau nevoiti sa fac tururi „culinare” in Franta sau Belgia: in ghidul Michelin pentru restaurante si hoteluri din 2003 cu trei stele erau, la urma urmei, mentionate cinci restaurante germane. Cu cate o stea erau mentionate 189 de restaurante germane. In acelasi timp, bucatarii se ghideaza nu numai de modelele franceze, ci se inspira si din bucataria regionala germana. In special, o multime de restaurante de inalta clasa se afla in statul federal Baden-Württemberg.

Se poate trai fara micul dejun, dar nicicum fara o halba de bere

Pentru oricine iubeste o mancare consistenta – in Germania e rai. Fie ca este vorba de picior de porc sau carnati, piept de carne sau schnitzel, care intotdeauna sunt serviti cu garnitura din cartofi si sos. Schnitzelul vienez este iubit in Germania. Si daca, dupa cateva saptamani dupa ce ati ajuns in Germania, pantalonii nu va mai incap, acesta este un semn sigur ca ar trebui, cel putin temporar, sa va abtineti de la tortul traditional servit la cafeaua de dupa-amiaza.

Pana nu demult, germanii isi incepeau ziua cu micul dejun consistent: cateva chifle cu carnati, branza si marmelada, iaurt si cereale cu lapte, o omleta sau oua amestecate, si niste fructe pentru o gustare. Iar acum – mai cu seama in orasele mari – ritmul vietii a devenit atat accelerat  incat nu mai este suficient timp decat pentru cafea.

Doar un singur lucru ramane pentru ei neschimbat: o halba de bere dupa o zi de munca. Acest tip de bautura exista in mai mult de o mie de sortimente, ceea ce inseamna ca exista un motiv pentru discutii aprinse despre care dintre ele este cel mai bun – intr-un cerc de prieteni, desigur la o halba de bere.

berea la germani

Se poate trai fara micul dejun, dar nicicum fara o halba de bere