Ucenicia din nou la moda ( din punct de vedere legal )
Tot mai multi patroni sau mai corect spus angajatrorii se plang ca nu au de unde sa angajeze personal calificat, dar s-a gandit cineva sa ii califice la locul de munca si sa le dea un salariu atractiv? Se pare ca nu prea, iar termenul de internship pare mai mult legat de munca gratis decat de perioada de pregatire in vederea continuarii stagiului la locul de munca.
Ucenicia din nou la moda ( din punct de vedere legal ), dar real?
Daca ma gandesc bine nici eu dupa atati ani de antreprenoriat nu cred ca mai fac fata din prima zi la un loc nou de munca, pentru ca evident fiecare loc de munca are specificul sau, iar ce stiu eu sa fac – o multime de lucruri, nu stiu daca are cautare. As putea fi sofer personal, data entry – am ceva viteza si in general stiu cu ce se papa un PC, sa creez site-uri mai mult sau mai putin sofisticate, social media, chiar si programare [ am ceva pauza, dar cu putin antrenament cred ca o iai cu brio de la capat ].
Oare internship inseamna sa muncesti gratis? Eu zic ca pentru tineri de pe bancile scolii ar fi ok, dar pentru cineva de 50 de ani? Depinde si cat dureaza perioada de pregatire, o luna mai e cum mai e, dar sase luni sau un an? Legea nr. 164/2017 prevede ca ucenicia dureaza intre 12 luni si 36 de luni pentru o calificare de nivel 4. Pare mai degraba o scoala de meserii decat ucenicie. Pe vremuri – acum 100 de ani cred ca erai ucenic gratis, primeai casa si masa, dar azi? Angajatorul primeste de la stat 1.125 lei/luna pentru fiecare ucenic, deci parca ar fi ok sa te angajeze si sa te plateasca, nu-i asa?