Am vazut ca toti se plang de criza locurilor de munca, iar asta nu de ieri de azi, de ani de zile. Doar ca nu am prea vazut salarii atractive, pe minimul pe economie nu vor sa munceacsa nici nemtii si nici britanicii, se bazeaza pe asta pe romani si alti imigranti. De ce nu largim noi calificarea la locul de munca, asa cum se spunea ca vom face ca sa nu mai avem lipsa de personal calificat? Probabil ca si noi am angaja cu maxim 100 de lei pe cine sa se ocupe de ziar, sa publice macar 10 articole pe zi, 30 de zile pe luna – dar nu gasim, pentru ca e salariul prea mic, asa ca muncim noi.

Criza locurilor de munca in 2018, realitate sau mit?

Daca in industrie este posibil sa ai o criza de muncitori calificati, in gastronomie la nivel inalt – restaurante de lux, etc. sunt sigur ca daca s-ar oferi salarii decente, ai vedea cum zboara bucatarii de pe la crese sau spitale si ar ateriza la restaurante. Unde-i buba? La salarii! Cum sa atragi pe cineva cu 1000 de lei net pe luna? Nu vrea nimeni sa vina in camp la 50 de lei pe zi? Da-i 100 si poate o sa vina! Chiar si la 100 de lei ar fi cam 2000 pe luna, nici macar 450 de euro pe luna – si asta la negru, ca doar nu-ti face carte de munca la legat via!

Am sa va dau un exemplu clar: Emirates – da aia din Dubai care angajeaza stewardese din Romania! Cum procedeaza? Verifica la interviu daca esti apt, daca ai dorinta de lucra cu ei, apoi te tin pe masa, casa si bani – cam 700 de euro/luna la studii, sa devii steward! Apoi au grija sa te promoveze, sa te motiveze sa nu vrei sa fugi la Swiss Air. Ati prins ideea? Iti dau cam 2000 de euro pe luna ca simplu steward, iar daca esti sa zicme asa mai rasarit – la business class, primesti mai mult. Pai asa as lucra si eu, ma scuzati – casa si masa asigurata si 2.000 la buzunar! Dar fara casa si masa dar cu doar 250 de euro pe luna, ma scuzati – devin si eu lenes! Sau plec in Germania la munca!

Criza locurilor de munca