Catalonia si-a pierdut independenta in anul 1714 dupa ce s-a afirmat ca stat – tinut – independent inca din secolul al IX-lea. In lunga sa istorie Catalonia a fost ravnita de Franta si a avut perioade de independenta dar de peste 300 de ani face parte din regatul spaniol. Multa vreme Catalonia a avut statutul de “Principat”, iar in prezent 36%  din populatie foloseste limba catalana drept limba de comunicare [ statistica din anul 2013 ]. Zona a fost ocupata periodic de vizigoti, a fost cucerita de musulmani in anul 718, facand parte din Al-Andalus [ a nu se confunda cu Andaluzia ], urmad apoi ocupatia francilor.

Independenta Cataloniei – istorie versus adevar istoric

Francii sunt un popor germanic, sa nu ne lasam condusi de numele lor care desi a dat numele unei tari – Franta – nu are legatura cu poporul stravechi din actuala tara Franta, ei ( francii ) ocupand zona o lunga perioada de timp. In anul 1117 apare pentru prima data denumirea de Catalonia cu capitala la Barcelona. Principii locali au guvernat aceste teritorii pana in anul 1714. Un lucru important si demn de retinut este faptul ca in Catalonia a aparut pentru prima data “parlamentul” ca forma de guvernare locala.

La 11 septembrie 1714 Barcelona isi pierde independenta si asa ajunge sa faca parte din Regatul Spaniei, urmad sa-si primeasca independenta abia in 2005. Este adevarat ca autonomia primita in anul 2005 a deschis portile pentru miscarile secesioniste de astazi, cand pe fondul disputelor econonice Catalonia si-ar dori o independenta reala, fara a mai depinde de nici un fel de Madrid. Este posibil asa ceva? Evenimentele de la sfarsitul anului 2017 vor arata daca DA sau NU. Sincer sa fiu, cred ca situatia de azi din zona, ca sa nu zic din Europa ma ingrijoreaza, mai ales ca vom asista si la alte miscari de acest gen in viitorul apropiat.

Catalonia in 2017

Independenta Cataloniei – istorie versus adevar istoric