Asa cum deja cred ca stie toata lumea, in weekend sau mai exact duminica pe 1 octombrie a avit loc tentativa de referendum in Catalonia. Organizatorii anunta un rezultat covarsitor pentru independenta, cu o singura paranteza – nu s-au prea putut numara boturile pentru ca politia a strans o mare parte din voturi, deci nici macar nu se stie cati au votat, darami-te sa mai stii si ce au votat. Totusi se poate estima ca numarul celor care au manifestat reprezinta voturi pentru autonomie.

Referendumul din Catalonia si Tinutul Secuiesc

Interesant este ca in Catalonia doar 20% din populatie mai vorbeste azi limba catalana, dar se pare ca cei aproximativ opt milioane de catalani isi doresc o „rupere” de statul spaniol. La fel isi doresc si o parte din locuitorii maghiari ai asa zisului Tinut Secuiesc, cel putin pe principiul ca e mai bine singuri decat impreuna cu romanii. Evident la noi exista si teama ca poate candva nu vor mai putea vorbi maghiara, desi daca nu au reusit comunistii sa interzica limba materna, azi nu mai sunt sanse pentru a se intampla asta.

O mica paranteza sau paralela cu Romania – Catalonia aduce in PIB-ul Spaniei cam 14% desi ca suprafata nu reprezinta nici 10% iar ca populatie, daca sunt peste 47 de milionane, Catalonia are cam 17% din populatia Spaniei. La noi Harghita si Covasna abia daca strang putin peste 500.000 de locuitori, iar in Tinutul Secuiesc traiesc 2 romani la trei maghiari. Daca mai punem si PIB-ul la socoteala, nu exista nicio comparatie cu situatia din Spania, desi azi liderul Orban aflat la noi in tara, o cauta cu lumanarea!

Catalonia referendum

Referendumul din Catalonia si Ținutul Secuiesc