Ultimile luni s-a tot discutat despre scaderea pragului la 10% de la 20 pentru a putea folosi limba materna in institutiile de stat, eu cred ca zero la suta ar trebui sa fie cei ce vorbesc o alta limba decat cea a tarii, nu pentru ca nu vreau multiculturalism, ci pentru a nu se ajunge la abusuri fata de majoritari. Ok, vrei scoli in limba materna – se face, dar dai oricum bacul la romana – il iei cu 5 si e super OK, nu stii sa zici doua vorbe, mai treci pe la scoala, in rest canta si danseaza in limba ta pana nu mai poti.

Mult zgomot pentru nimic – legea celor 10%  maghiari si limba oficiala

De ce nu e ok sa nu poti vorbi in romaneste in institutiile de stat? Pentru ca asta e limba statului, iar daca vrei si ai cu cine poti vorbi in ce limba vrei tu, pot exista si formulare tri-lingve nu ma deranjeaza, sunt si in Germania din astea – formulare in limba romana, doar ca la ghiseu o dai tot in nemteste, asta-i democratia si asa trebuie sa fie. Legea a cazut – de fapt propunerea de lege, cererea UDMR pentru sustinerea PSD-ului a cazut cu brio. Deci am revenit la normal, daca normal era ca la 20% sa vorbesti in limba care-ti convine. Culmea ca legea ar fi fost in avantajul romanilor din Harghita si Covasna, daca ar fi fost aplicata fara rea vointa!

Sa fi fost legea constitutionala au nu – voci din Parlament ai spus ca NU, nici nu conteaza, nu stiu de ce noi amestecam minoritatea cu limba statului, cu scolile de stat, etc. Acum sa ne uitam la italieni, pentru cele aprape 2 milioane de romani o sa introduca limba oficiala romana? In UK avem cumva indiana limba oficiala? Nu prea cred, deci sa lasam cultura si muzica sau folclorul la locul lor, iar limba statului sa fie cea care trebuie, nu vad de ce este o “incalcare a libertatii” obligatia de a sti limba statului in care traiesti?

Secuii

Mult zgomot pentru nimic – legea celor 10% maghiari si limba oficiala