Fostul presedinte catalan Carles Puigdemont a fost arestat in Germania, urmeaza ca justitia germana sa stabileasca daca va fi extradat sau nu in Spania. ce este mai rau astazi fata de ieri este situatia independentei regiunii, pana sa se ajunga la conflict era ok, catalonii erau oarecum independenti, aveau un presedinte si un paralament propriu, ce le mai lipsea? Eu zic ca nimic, de prea mult bine au decis sa faca valuri in Europa, pentru ca pana la urma despre asta e vorba – rupem sau nu granitele actuale?

Carles Puigdemont a fost arestat in Germania

Daca e sa dau un verdict, atunci cred ca Carles Puigdemont va fi extradat in Spania unde va sta la racoare o vreme. Vor urma evident manifestatii la Barcelona si in toata Catalonia, dar se vor stinge de la sine. Nu cred ca Germania va risca pe mana separatistilor, pana la urma era evident ca Puigdemont se joaca cu focul, au organizat referendum, iar in loc sa negocieze pe baza lui, s-au declarat independenti. Ce putea urma?

Multi vad o asemanare cu situatia din Transilvania, ma indoiesc ca majoritatea ar vota pentru autonomie, asa cum doresc liderii maghiari si o parte dintre romanii afiliati miscarii UDMR-iste: Gherman & CO.Este suficient sa le readuci aminte romanilor de perioada anilor in care Ungaria a stapanit portiuni din Ardeal si se rezolva cu visul autonomist maghiar din Romania. In schimb ar putea fi probleme in Harghita si Covasna, desi sincer pare mai grav in Mures, unde sunt mai multi romani dispusi sa apere drepturile majoritatii romanesti din judet.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont a fost arestat in Germania