Putina istorie si sfaturi politice pentru moldoveni
Mihail Kogălniceanu este in primul rand roman si apoi moldovean – fiind nascut la Iasi in anul 1817, la cinci ani dupa ce rusii au furat aproape jumate din Moldova lui Sfefan cel Mare – atat de iubit la stanga Prutului. Pentru cine nu stie, a fost Prim-ministru al Romaniei si ministriu de externe. Mai mult, el a spus natiunii ca suntem independenti, mare lucru daca stam sa ne gandim bine. A mai fost si ministriu de interne, dar a fost si liberal ca orientare politica. Avem ce invata de la el, sper eu!
Putina istorie si sfaturi politice pentru moldovenii de azi si de maine
Deci sa revenim la istorie, UNIREA au infaptuit-o moldovenii in primul rand, cei mai ilustri pasoptisti fiind din Moldova! Este prima lectie de istorie. La 5 ianuarie 1859 moldoveni l-au ales pe Cuza, tot moldovean de-al nostru, nu ca Voronin transnistrean din Corjova, abia la 24 ianuarie a fost ales si in Tara romaneasca! Sa nu uitam istoria dragii mei!
Acum sa revenim la politicienii de azi, unii care de exemplu strang bani pentru campanie de la pensionari. Au uitat ca daca vrei sa faci politica, te dedici, te sacrifici, nu mergi ziua la ziar sau la liceu sa predai si seara iesi in piata si le ceri oamenilor sa te voteze! Stiti a ce miroase asta? A smecherie! Il prefer pe cel mai slab politician, decat pe cel mai vasnic vorbitor de seara la tribuna din PMAN. Nu esti in stare sa te cobori la nivelul plebei, sa explici ce ai de gand sa faci si cum, stai mai bine si te odihneste, se va gasi cine sa o faca in locul tau! Dar nu pretinde sa fii votat, doar pentru ca vorbesti frumos de la tribuna!
La final: de 25 de ani nu am auzit absolut niciun politician din Moldova sa spuna ceva despre cele trei judete luate de rusi : Cahul, Bolgrad și Ismail – in 1859! Niciunui nu-i pasa de mostenirea lui Stefan cel Mare, nici de cetatile sale si nici macar de limba pe care o vorbea! Hai la colhoz, pe dealul mare, continuarea o stie fiecare!