In anul 2014 valsul lui Eugen Doga a fost inclus in patrimoniul UNESCO si declarat printre primele patru din lume ca frumuseste. Ei bine DA, valsul lui Eugen Doga a fost declarat capodopera si pe buna dreptate este printre primele patru din intreaga lume. Valsul a fost folosit la deschiderea a Jocurilor Olimpice de la Soci. Artistul s-a declarat roman, vine des in tara si desi aflat la o varsta inaintata sustine concerte destul de des.

Valsul lui Eugen Doga a fost inclus in patrimoniul UNESCO

Pentru cine nu stie – desi ma indoiesc ca exista cineva in Romania ( sau Republica Moldova ) care sa nu fi auzit de maestrul Eugen Doga –  este nascut in anul 1937 la 1 martie, in satul Mocra iar studiile le-a facut la Chisinau. Opera sa este extraordinar de vasta, a compus sute de cantece de film, pentru teatru si film. Are o energie debordanta, iar geniul sau muzical s-a dovedit de atatea ori inegalabil. Ina nul 1971 a compus tema muzicala pentru filmul Lautarii ( sper ca l-ati vazut cel putin odata – daca nu se gaseste pe YouTube).

Azi traim vremuri tulburi, maestrul nascut in Transnistria, evident de origine romana – este greu pentru unii sa inteleaga ce se petrece la granita tarilor, traieste intr-o tara rupta de Romania desi el se simte roman si lupta pentru unire, dar asa sunt vremurile. Indiferent de ce spun unii sau altii, Eugen Doga va ramane in lume ca un mare compozitor, iar daca mai vreti sa mai ascultati putina muzica, va recomand Satra – un film in regia lui Emil Loteanu..

Eugen Doga

Valsul lui Eugen Doga a fost inclus in patrimoniul UNESCO