Probabil ca se cunoaste deja situatia orfanilor ce au trait la orfelinat pana la 18 ani, cand sunt aruncati pur si simplu in strada. Acestia traiesc o adevarata drama cand vine vorba sa-si faca buletinul. De ce? Pai nu au casa, deci fara domiciliu nu exista sansa sa-ti faci C.I. [ buletin ]. Unde sa-ti faci actul de identitate? Daca stai evident cu chirie, iar de cele mai multe ori cei ce inchiriaza o fac ilegal, nu ai nicio sansa sa-ti faci un document de identitate. De aici incep problemele, caci fara buletin nu poti sa faci nimic in tara asta.

Tragedia tinerilor fara parinti

Am patit-o si eu, om matur si la casa mea. M-am stabilit in strainatate si cand a trebuit sa-mi fac pasaportul, cei de la consulat au descoperit ca respect legea [ adica nu mai am buletin de Romania ], asa ca a trebuit sa duc munca de lamurire cu privire la statutul meu de cetatean roman stabilit in strainatate. Voiau buletinul! Dar sa lasam povestea mea si sa revenim la cea a Anei, ramasa fara parinti la 22 de ani. A gasit o ruda care sa-i faca buletinul la ei, doar ca acum la 26 de ani acestia refuxa sa o mai ajute. Oricum nu statea la ei, fiind studenta la Bucuresti.

DA, Ana nunceste in cateva locuri ca sa se poata intretine si sa termine facultatea. Sta cu chirie, doar ca evident nu are contract de inchiriere, stau trei studenti in trei camere, platesc 500 de lei pe luna plus utilitatile. De buletin nici nu poate fi vorba. In august expira cel vechi, ce face? Probabil fa ajunge sa apeleze la cei ce fac acte false – adica iau in spatiu cu sutele de moldoveni, care fie vorba intre noi, nu stiu de ce au nevoie de buletin romanesc, daca stau in Republica Moldova. Ma intreb oare cat de greu ii este unui astfel de copil sa supravietuiasca intr-o tara unde avem doar pensii sociale, iar milionarii din politica devin miliardari?

Ana este bona, evident ca fara carte de munca. In schimb s-a angajat in weekend ca ospatar, 16 ore pe zi pentru 600 de lei pe luna. Pe cartea de munca trec opt ore, pentru ca oricum legea ii obliga pe patroni sa plateasca taxele la salariul minim pe economie. Integral. Evident ca isi baga in buzunar diferenta. Trecem peste faptul ca muncind doua zile in weekend cu doua norme ies de fapt patru zile – ca numar de ore, iar pentru ca e weekend ar trebui platit dublu.

tineri

Tragedia tinerilor fara părinti