Tara lui „Nu se poate” sau da-i Doamne minte moldoveanului, cam asa s-ar traduce experienta mea din ultimii ani, ori de cate ori vreau sa pornesc un proiect si discut cu vecinii, prietenii sau neamurile primesc acelasi raspuns: La noi NU se poate! Am cam obosit si stau sa ma intreb, oare nu stau eu bine acolo unde stau? Adica departe de Moldova! Am sa-mi sterg contul de pe FaceBook, nu mai citesc stirile si probabil in cativa ani uit ca mai exista tara lui „Nu se pate”!

Tara lui „Nu se poate” sau da-i Doamne minte moldoveanului

Primul lucru care te izbeste cand ajungi in Europa sau America – hai si Australia – este ca indiferent ce povestesti ca plan de viitor primesti un singur raspuns, de la prieteni, vecini si autoritati: minunata idee, hai cand ii dai drumul! Incearca, vei reusi cu siguranta! La noi este exact invers, nici macar nu trebuie sa spui pana la capat ce si cum vei face, trebuie doar sa spui atat: vreau sa fac, imediat primesti in nas „nu se poate!”.

Vrei sa faci ceva cu mai multe persoane? Nu se poate, nu am timp, nu o sa mearga, o sa dai gres! Cam astea sunt optiunile in Moldova. Dar ce ma mai mir, cand ma izbesc de asta la tot pasul? Asa suntem noi, avem o mica problema de gandire, care evient ne tine pe ultimul loc din Europa la orice! Iar daca vrei sa deschizi o mica afacere, de subsitenta cum se spune prin lume, mai bine nu incerci. Legea e impotriva ta, oamenii sunt impotriva, singura sansa este sa te inarmezi cu rabdare si sa ai ceva „dolarei” la punguta! Alfel nu vad cum ai sa izbandesti!

Nu se poate