Nu spune ce gandesti, gandeste ce spui este noul slogan in Republica Moldova, doar ca eu spun mereu ce gandesc pentru ca nu sunt un prefacut si nu fac ca politicienii care gandesc de zece ori ce spun , doar cu scopul de a ne minti! Nu mai tin minte de unde a rasarit acest asa zis proverb, dar cred ca este o inventie spusa fara sa se gandeasca prea mult. Ideea este doar ca ordinea corecta este mai intai gandesc si apoi vorbesc, in rest este doar fatada si vorbe care suna bine.

Nu spune ce gandesti, gandeste ce spui – asa sa fie oare?

Cred ca mai degraba ar trebui sa ne gandim la vorba noastra din batrani: ti-a iesit porumbelul din gura! Adica evident ca dupa ce ai spus ceva, nu mai poti retrage! In rest ce sa zic? Sa nu spun ce gandesc? Adica sa spun exact opusul? Sa mint, sa ma prefac? Sau sa ma gandesc la ce spun sa nu-i supar pe cei de la putere? Apropierea celor doua notiuni este  clara, spui ce gandesti, deci vorbesti si gandesti nu spui fara sa gandesti! Deci mai corect ar fi sa nu vorbesti pana nu gandesti si punctum!

Concluzia? La noi doar ne place sa spunem vorbe frumoase, nu conteaza ca e corect sau nu. Cel mai bun exemplu este Marain Lupu, asta spune exact ce a spus Voronin: doar bulbuci! Sfatul meu? Spune mereu ce gandesti – dar niciodata nu spune ce nu gandesti de fapt! Restul e filozofie pura ( sau teoria chibritului – o spun cu alta ocazie pentru cine nu o stie )!

Citate celebre