Ca sa nu lasam loc de interpretari, o sa recurgem de la inceput la istorie si la la ce s-a intamplat in Ardeal in 1437, adica la Unio Trium Nationum, intelegerea prin care romanii erau exclusi de la drepturi civile si se recunosteau trei natiuni, sasii, secuii si maghiarii. Ori azi vedem ca natiunea maghiara vrea sa “inglobeze” secuii. Scopul? Evident recucerirea Ardealului pe principii etnice. Aiurea treaba intr-o Europa in care minoritatile devin din ce in ce mai vizibile, azi guvernul de la Budapesta vrea sa-i transforme pe secui in maghiari.

Secuii ar putea deveni peste noapte maghiari

Sincer, eu cred ca asta va fi o problema pentru secuii din Romania, vor deveni obligatoriu maghiari iar problema “Tinutului Secuiesc” nu-si mai are rostul in discutii. De ce? Pentru ca nu ne apucam acum sa dam independenta etnica fiecarei comunitati in Europa sau in lume, pur si simplu ne-am intoarce pe vremea oraselor-stat! Ca secuii nu sunt maghiari este clar, nici nua re rost sa o luam iarasi cu dovezi si atestari istorice si stiintifice. Este doar o noua bula de sapun venita de la Budapesta, dupa ce ideea valurilor de refugiati s-a dovedit a fi o “gogorita” iar Orban are nevoie de alte subiecte care sa il reauca in prim-planul opiniei publice dintr-o Ungarie aflata in plina criza economica.

Este Ungaria in criza? Pai sa vedem cine sunt cele trei tari codase din Uniunea Europeana – Bulgaria, Romania si Ungaria! Noi ne bucuram ca avem cateva sectoare unde i-am depasit pe bulgari, iar ungurii se compara mereu cu noi pentru ca restul plutonului de tari europene este la ani lumina distanta! Acum se va bate moneda pe faptul ca secuii sunt pentru maghiari cum sunt ca oltenii pentru romani. Pe bune? Poate precum catalanii, ar fi mai corect!

Secui sau maghiari

Secuii ar putea deveni peste noapte maghiari