Sarbatoarea Rusaliilor este un moment unic pentru catolicii maghiari din Romania, Ungaria dar si din alte tari, an de an la Sumuleu Ciuc din judetul Harghita acestai se aduna intr-un numar impresionant. Nimic deosebit pana aici, doar ca de la an la an aceasta adunare religiosa se transforma in propaganda extremista propagata de cei de la Fidesz, Jobbik sau Garda Ungara. Ce spun ei mereu la interviuri dupa ce merg in Ardeal? Ca se pregatesc de infiintarea Regatului Ungar Apostolic! Da, ati citit bine, anexarea Transilvaniei la Ungaria si evident revenirea la vremea cand doar trei natiuni guvernau Ardealul.

Sarbatoarea Rusaliilor de la Sumuleu Ciuc din judetul Harghita

Anul acesta arhiepiscopul Jakubini Gyorgy era sa dea in apoplexie cand cativa membri ai gruparilor extremiste ungare se inghesuiau la microfon sa anunte ca au infiintat deja Regatul Ungar Apostolic, iar cel care se intitula Primul Ministru al acestui Regat se zbatea sa-i convinga pe cei din jur sa iasa la tribuna. Acum stai si te intrebi, oare care-i scopul liderilor ce vorbesc la aceste manifestatii? Oare Nuntiul Papal venit si el la sarbatoare se astepta la asa ceva?

Lasand la o parte aceste evenimente neplacute, sa nu uitam ca pelerinajul de la Sumuleu Ciuc aduna an de an peste 120.000 de credinciosi si laici – veniti sa vada minumea din Romania. Nu ar trebui sa legam evenimentul de unguri, caci organizatiorii sunt cei din  Ordinul Franciscanilor, nu maghiari sau catolocii. Vom reveni in curand cu detalii despre eveniment, fara a mai aminti de incidente neplacute si manipulari.

Sumuleu Ciuc – Harghita

Sărbătoarea Rusaliilor de la Sumuleu Ciuc din județul Harghita