Parca am mai scris ca Mircea Daian este o nulitate, el face ce face si nu se dezminte. Sper ca nu l-am jignit, dar sa scrii ca este cimitirul militar Austro-Ungar, parca pute a altceva. Austro-Ungaria dipa care plange atat de mult domnul Daian nu mai exista, si nu-mi aduc aminte de altcineva in afara lui care sa fie mandru de ce au facut acestia in Primul Razboi mondial. Atat le ia apararea incat ai crede ca de fapt restul lumii e de vina pentru atrocitatile de acum 100 de ani si nu austro-ungarii!

Mircea Daian despre incidentul din Valea Uzului

Ce nu intelegm noi este de ce nu s-a alaturat si Mircea Daian celor cateva sute de maghiari sa apare cimitirul din Valea Uzului de cotropitorii romani [ morti deja de peste 100 de ani! ]. Imi place ca el defineste clar partile, maghiarii si fortele de ordine romanesti, adica ma intelegi? Au venit cotropitorii. La ce s-a ajuns? Sa te lupti pentru „o parcela din cimitirul Austro-Ungar. Pe bune? Poate ar trebui sa se prinda ca momentan suntem in Romania, chiar daca teritoriul a fost cucerit de romani, asa au facut pare-se si ungurii, l-au luat acum 1000 de ani de la altii. Nu mai zic ca initial cimitirul era unul civil, iar aici au fost inmormantati inclusiv ostasi rusi, nemti si romani – unii din al Doilea Razboi mondial.

A, ca se judeca partile e una, dar sa te sperii de niste cruci si sa faci atata tevatura, dand vina pe romani, iar pe unguri sa-i lauzi pentru ca au acoperit crucile, e janic. Chiar si maghiarii au inteles ca nu e ok si au dat jos pungile de gunoi – sau ma rog, folie neagra pentru uz menajer – deci au inteles ca nu asa se face. Ca stau de paza asta e, desi sa fim serioasi, Valea Uzului are de fapt trei locuitori mari si lati. Au fost batuti oameni – romani de data asta, nimanui nu-i pasa, ba multi maghiari spun ca asa le trebuie. O sa treaca si asta, insa la atatea provocari nu cred ca mai e mult pana vom vedea si incidente de amploare. Cui ajuta asta?

Sa nu uitam ceva: in Valea Uzului au murit si romani, nu doar maghiari si nemti. Doar ca pentru unii rusii din cimitir sunt mai bine primiti decat romanii, asta e adevarul! Vad ca domnul Daian desi se vrea bine informat a uitat sa ne spuna ca in 1926 şi 1927, Societatea Cultul Eroilor, o asociatie românească infiintata cu scopul de a organiza şi conserva cimitirele combatantilor din Primul Razboi mondial, a reorganizat cimitirul militar din Valea Uzului. Oare sa o fi facut intentionat? A, tot la capitolul omiteri aflam ca s-a uitat si de cei ingripati in a doua conflagratie mondiala. Ca sa vezi, la fel ca peste tot in lume, s-au schimbat carmuitorii, dar cimitirele i-au primit pe toti! Numai la Valea Uzului nu mai e loc pentru romani? Mai multe gasiti in ziarul local romanesc din Harghita!

Valea Uzului - morminte