Nu cred ca mai scriam despre cimitirul din Valea Uzului daca nu vedeam manipularea domului Csaba Borboly din adevarul.ro, zic manipulare si citez doar, fara sa comentez: Dumneavoastră spuneţi că noi nu putem accepta că acolo sunt înmormântaţi şi români. Nu numai că acceptăm, dar le-am şi trecut numele pe tabla de marmură de pe zidul cimitirului! Adica domnul Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly spune ca sunt romani inmormantati acolo si ca pe cheltuiala localnicilor li s-a pus numele pe o placa de marmura! Aha, deci sunt cativa, minim doi ca sa fie corecta fraza din punct de vedere gramatical.

Cimitirul din Valea Uzului, Csaba Borboly  si manipularea

Acum unde-i manipularea? Pai tot domnul Csaba Borboly zice mai departe: după cheltuirea a 365.000 de lei din bani publici de către primarul din Dărmăneşti, singurul erou român cunoscut după nume este acela despre care s-a interesat comunitatea maghiară. Acum din minim doi a ramas doar unul? Clar. Apoi tot domnia sa spune ca cimitirul era austro-ungar. Ca pe timpul dualismului a fost ridicat pe un teritoriu controlat de Austro-ungari in 1916. OK, dar ce cauta pe parcela 4 eroii germani? A, deci era de la inceput cu cel putin trei etnii. Trec peste eroi, caci fiecare isi zice soldatilor eroi, indiferent cine a pornit conflictul. Adica ala ce-l porni se apara de ala de nu se lasa cucerit. Asa o fi, e prea lunga povestea.

Pentru mine povestea e mai simpla si am incredere ca nu ma inseala intuitia de jurnalist. Cimititirul este unul multietnic, chiar daca ar fi si doar cei minim doi romani de care amiteste prin plural domnul Csaba Borboly. Ca a venit moldoveanul si a facut cruci de piatra in timp ce maghiarii aveau de lemn, e clar ca deranjeaza. De ce 50 de cruci? E deja alta poveste. Dar sa inchizi cimitirul, sa chemi maghiarii sa-l apere, e deja grotesc. Nu mai zic sa pui pungi pe cruci. Stii de ce e grotesc? Pentru ca ati auzit de rastignirile de la raspantii? NU e inmormantat nimeni acolo, e un simbol. Asa sunt si cele 50 de cruci – nu mai zic de crucile de pe marginea soselelor. Nici acolo nu-s inmormantati cei decedati. Dar se accepta si nu le acoperi cu saci de plastic [ or fi ei negri, or fi de gunoi, cine mai stie? ].

V-ati gandit cum ar fi sa se porneasca o isterie de genul celei de la Valea Uzului, sa se apuce in Muntenia si Moldova devastarea mormintelor maghiare? Pe motiv ca pe vremea lui Stefan cel Mare era cimitir moldovenesc [ sa nu zic romanesc ca iar intram inutil in polemici].

UpDate: MAPN a descretizat [ vorba vine, ca nu era niciun secret, dar nu se spunea pe sleau cum sta treaba ] numele celor ce-si dorm somnul de veci in Cimitirul de la Valea Uzului. Anexa 3 o gasiti pe site-ul oficial.

Cimitirul din Valea Uzului

Cimitirul din Valea Uzului, Csaba Borboly si manipularea