Daca stii sa-ti faci publicitate ai parte de beneficii, asa se face ca una din cele mai sarace zone din Ardeal, harghita – a reusit sa adune patru ambasadori la o sarbatoare pagana din zona. Partea buna este ca si americanii, belgienii sau englezii au facut cunostinta cu renumitii kürtőskalács unguresti. Sarbatoarea a fost in comuna Sânsimion, unde 96% sunt maghiari si doar 1% romani. Nu amintesc de asta decat ca sa va dati seama ca e timpul sa ne promovam si noi cultura, nu doar etniile conlocuitoare.

Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei si Ungariei in Romania la aceiasi masa

Una peste alta putem zice ca a fost un succes al maghiarilor, pentru ca din partea autoritatilor romane nu am prea auzit sa fi fost mare inghesuiala, asa ca va dati singuri seama ce le-a zis ambasadorul maghiar celor trei musafiri. Cine a fost cu invitatia? Evident ca Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita.  este adevarat ca obiceiul este specific maghiarilor, „Lasata secului” cum se spune la noi, inainte de intrarea in Postul Pastelui.

Carnavalul de la Sânsimion este ceva fain, merita vazut si popularizat. M-as mira ca cei prezenti la sarbatoare sa nu stie si de obiceiurile romanesti, dar se pare ca uitam sa-i invitam si apoi ne plangem ca lumea nu ne cunoaste cultura. Luati exemplu de la maghiari, ei stiu sa-si promoveze cultura in Europa si in lume mai bine ca noi, asta-i clar!

Ambasadori in Romania

Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei si Ungariei in Romania la aceiași masa in Harghita