Multi se intraba cand pica de fapt Craciunul – sau mai exact Nasterea Mantuitorului nostru Iisus. Desi incepand cu secolul XX s-a inceput sarbatorirea Craciunului si in acelasi timp impartirea de daruri de catre Mos Craciun, pentru credinciosi cele doua nu ar trebui amestecate. Revenind la intrebarea ce-i macina pe oameni de mai multa vreme, cand pica Craciunul: pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie sa privim putin in timp si sa vedem cand si de ce au sarbatorit crestinii nastrea domnului.

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie

In primele secole se sarbatorea Nasterea Domnului pe 6 ianuarie, de Boboteaza. Apoi s-a decis ca din datele istorice ar rezulta ca Domnul Iisus s-a nascut pe 25 decembrie, asa se face ca in apusul Europei dupa anul 300 a fost declarata acea sta zi ca fiind oficiala. Mai multe izvoare vechi amintesc de aceasta zi, deci chiar daca nu existau certificate de nastere in antichitate, s-a decis ca asa este. Multi preoti au fost impotriva sarbatoririi zilei de nastere, existand si azi biserici care nu celebreaza aceste zile – precum adventistii de ziua a 7-a.

Deci teoretic istoric vorbind am avea doua zile ce candidau la sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus, 6 ianuarie de Boboteaza si 25 decembrie. Odata cu ajustarea calendarului solar, unele biserici au mutat data de 25 pe 7 ianuarie – care este de fapt 25 decembrie pe stil vechi. Mai mult, cand s-a dorit unificarea Bisericii Ortodoxe, Rusia nu a participat si astfel datorita  acestui fapt nu a trecut la calendarul nou ( 1928 ). O sa discutam cu alta ocazie si despre calendarul evreiesc, cel dupa care se calcula data nasterii lui Iisus Hristos.

Nașterea Domnului

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie