Avand in vedere ca deja exista intreaga poveste publicata pe FaceBook nu am sa o spun in intregime, va las sa va delectati citind istoria pe larg. Interesant este ca atat compozitorul cat si textierul pentru melodia Sanie cu zurgalai sunt de etnie evrei, iar ea a fost creata special pentru repertoriul Mariei Tanse. Dar nu despre cum a fost cantata si modificata in tinp melodia – ba chiar si versurile vreau sa va zic, ci despre cum o melodia romaneasca a trecut oceanul, apoi a revenit in Europa si cum abia prin justitie s-a ajuns la adevar.

Sanie cu zurgalai, epopeea unei melodii romanesti intre 1936 si 2017

Desi este evident ca melodia Sanie cu zurgalai este romaneasca – ca sa intelegeti logica, Ermitajul este rusesc, desi constructorii si materialele erau fie italiene, fie nemtesti – ea a trecut oceanul si a devenit Johnny is the boy for me, iar autorul melodiei, Richard Stein a trebuit sa-si castige drepturile in instanta americana. Dar epopeea nu se termina aici, iata ca si Édith Piaf aude melodia si se indragosteste de ea, devenind Johnny, tu n’es pas un ange.  Asa se face ca azi o gasim in repertoriul formatiei Vaya Con Dios, care sustine ca nu stie ca este o melodie copiata dupa Sanie cu zurgalai, ca aflat asta in concertele din Romaina.

Pare ciudat nu-i asa? Dar cam asa se face istoria azi si ieri se facea la fel, speram noi sa nu mai fie la fel de maine. Cazul melodiei compuse de Richard Stein pe versurile lui Liviu Deleanu a devenit ba americana, ba frantuzeasca si norocul a facut ca justitia sa dea dreptate romanilor, dar nu pana la capat. Si azi se platesc drepturi de autor din Belgia americanilor, sau cel putin asa stim noi. La randul lor americanii platesc urmasilor lui Stein!

Scrisoare Maria Tanase