Azi am primit o scrisoare de la un roman disperat, care-si blesetama zilele ca inca mai are cetatenia romana, pentru ca asa este, degeaba platesti o gramada de bani ca sa ai ambasade si consulate, cand este nevoie de ele, nu le poti folosi. Daca vrei sa votezi nu se poate decat daca esti printre primii, daca ai nevoie de acte nu se poate, iar daca vrei sa vorbesti, nu odar ca te programezi peste 10 ani, dar si la email se raspunde cu greu. Trimis email pe 21 februarie, primit raspuns pe 27 februarie, trimis inapoi raspuns, pe 5 martie si de atunci pauza.

Ambasadele, Consulatele, ambasadorii si consulii romani cui folosesc?

Suni la Ambasada sau Consulat te redirectioneaza la Bucuresti, de acolo iti recomanda sa scrii email, iar dupa aproape o luna, esti cu problema nerezolvata, asta-i eficienta statului roman. Li se pare ciudat sa fii roman, nascut in Romania si sa stai in Republica Moldova. Oare de ce? Legea nu-ti da voie sa ai doua domicilii, doar ca singura varianta „legala” de a nu alerga aiurea intre doua tari, este chiar asta, sa ai C.I. romanesc si cu el sa ridici pasaportul romanesc, iar pe baza lui sa-ti faci permisul de sedere in Moldova.

De ce ai nevoie de permis de sedere? Pentru ca nu poti sta mai mult de trei luni ca turist, deci risti sa fii expulzat. Cum sa ai si domiciliu in Romania si in Moldova? Pe cine intereseaza asa ceva? Sa ti se spuna ca permisul de sedere pe care scrie permanent ( primul primit cu 12 ani in urma ) nu este permanent, pentru ca are termen – deci nu dovedeste ca ai dreptul de asta permanent in tara respectiva – cred ca este deja o gluma de prost gust. Asa  suna scrisoarea romanului, disperat ca a pierdut o luna si nu a rezolvat nimic. Acum o sa ia foaie consulara – daca se programeaza evident, cu ea pleca in Romania si pana nu isi face actele nu se poate intoarce la munca si la familie, lucru de care evident nu este nimeni interesat!

Ambasada Romaniei la Chisinau

Ambasadele, Consulatele, ambasadorii si consulii romani cui folosesc?