Se pare ca ceva le lipseste celor din ministerul de externe ( sau interne, sau cine raspunde de legislatia legata de pasapoarte ), pentru ca un roman ce nu mai are domiciliul in Romania si s-a mutat in alta tara primeste acolo un permis de sedere eliberat pe baza pasaportului romanesc si care este valabil pana la data la care acesta expira. Aici incepe nebunia, ca sa obtii un nou pasaport de roman cu domiciliu in strainatate ai nevoie de permisul de sedere, pe care nu-l poti obtine decat pe baza pasaportului, pe care nu ti-l elibereaza autoritatile romanesti din strainatate!

Pasaportul romanesc inaccesibil pentru romanii din diaspora

Nu stiu ce fac mii de romani care au legal stabilit domiciliul in strainatate cand le expira actele ( evident ca daca au aceiasi data de expirare si aceiasi valabilitate – 5 ani, sau 1 an – nu ai cum sa le ai pe ambele in acelasi timp. Culmea este ca ai la mana un document pe care scrie permis de rezidenta permanent, mai ai si o adeverinta de imigrant ( permanenta ) dar autoritatile romanesti considera ca nu e suficient ca sa dovedesti ca locuiesti in strainatate.

Evident ca un permis de sedere se da pe baza unui document care sa arate ca esti legal in tara respectiva – adica pasaportul. Daca autoritatile romane refuza sa-ti faca unul, trebuie sa vii in tara, oare din Australia sau America o fi comod? De ce mai exista ambasade si consulate? Doar ca sa ti se elibereze foaia consulara? Ce-ti propun consulii romani? Sa vii in Romania, sa-ti cumperi o casa si sa-ti faci buletin, apoi cu el sa-ti faci pasaport si sa vii in tara unde te-ai stabilit, sa ceri un permis de sedere. Doar ca odata obtinut te trezesti ca ai doua domicilii, deci trebuie sa revii in tara sa renunti la buletin si la pasaport, sa ceri acum unul cu domiciliul in strainatate. Apoi peste cinci ani, o iei de la capat! Asa sa vrea legiutorul sa-si bata joc de cei stabiliti in strainatate?

Pasaport romanesc