Nu stiu de ce legiuitorii nostri cauta mereu sa le puna bete in roate romanilor plecati la munca sau emigrati definitiv din tara. Mai nou Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a decis ca daca romanii trimit acasa mai mult de 1000 de euro ar trebui sa justifice cu documente de unde au banii. Birocratie zicem noi, pentru ca evident ca daca esti pelcat de 10 ani, poti justifica lejer cu salariul primit sume mari de bani, desi ma indoiesc ca se apuca cineva sa spele bani trimitand sumele respective rudelor – copii, parinti, etc.

Romanii din strainatate din nou in vizorul ANAF

In acest moment vorbim de un proiect, nu de o lege – dara m mai vazut aberatii publicate in Monitorul oficial, nu ar fi asta prima. Stirea a inceput sa fie publicata cu litere de o schioapa, dar nimeni nu zice ce la inceput ca este doar un proiect si ca el nici nu se stie daca a fost sau nu depus de PSD, asa ca pana la a vedea acest lucru pus in practica – dezi iar trebuie sa amintesc ca este o directiva a Uniunii Europene, deci cumva trebuie sa o aplicam si noi, chiar daca mai sunt inca tari care nu au facut niciun demers in aceasta directie.

Concluzia? Nu intram in panica imediat ce citim astfel de stiri, ba mai mult – evitam sa le mai citim pe site-uri ce raspandesc doar stiri alarmante cu titluri de te fac sa cazi de pe scaun, doar cand le citesti. Totusi exista legislatie europeana si deci si romaneasca care prevede ca Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor primeste notificari de cate ori sunt vehiculate sume ce depasesc echivalentul a 1000 de euro [ aici am dubii, pe luna, an, etc? ].

Romanii si ANAF-ul

Romanii din străinătate din nou in vizorul ANAF