Pornind de la o obesrvatie de zi cu zi, anume de la expresia scriu cu „latinite” si de la obsesia locuitorilor de la est de Prut de ase numi moldoveni si urmasi ai lui Stefan cel Mare, am ajuns sa fiu sigur ca de fapt traim in „Respublica Sovetskih Ainsteinov„. Adica in Republica sovietica a Einstein-ilor. In primul rand prostia de a pune terminatii la tot ce este rusesc si a le transforma in moderna limba moldoveneasca ma doboara!

Respublica Sovetskih Ainsteinov sau moldovenii de la est de Prut

Nu stiu de ce, car din vreme in vreme ma apuca asa o ciuda pe fratii mei de suferinta, adica ei chiar au fost iradiati la Cernobil si nu-si mai dau seama ce zic si ce fac? Chiar traiesc intr-o tara de irationali si zombati? Ne tot numim moldoveni, dar cu ce drept? Vorbim in limba rusa, 75% cel putin din populatie. Cam tot atatia nu stiu exact cu cine s-a luptat Stefan cel Mare si de ce. Atunci? Nu e mai normal sa ne numim Respublica Sovetskih Ainsteinov? Ca prea ne credem de doua ori mai destepti decat Einstein!

Banuiesc ca multi dintre cei ce vor citi acest articol nu vor pricepe ce a vrut sa spuna Einstein dupa cuvintele: „Nu renunta la visele tale!”, pentru ca fie nu le au, fie dorm in continuare din 1812 si pana azi! Ca sa inchei cu inceputul: nu exista latinite, sunt litere latine sau alfabetul latin! Ati prins ideea, sau oricum „graim moldoveneste” pana la moarte ( unii chiar si dupa!)? Va invit la Pro TV, sau macar sa iesiti din Platforma DA, asta ca sa spun si eu ceva inteligent la final de articol! De ce la Pro TV? Pentru ca este singura televiziune din Republica Moldova care nu da filme de la rusi si nu are emisiuni in limba rusa! De ce sa iesiti din Platforna DA? Asta va las sa descoperiti singuri!

Albert Einstein

Respublica Sovetskih Ainsteinov sau moldovenii de la est de Prut