Pretul Unirii Romaniei cu Republica Moldova calculat in Euro – asta ne tot incearca sa ne arate cei care sunt impotriva reunificarii celor doua state romanesti. Ca exemplu ne dau reunificarea Germaniei, desi eu din acel exemplu istoric am ce invata, ca sa nu mai repet greselile lor. Daca ma intrebati pe mine, unirea Basarabiei cu Romania ar avea costuri minime, acoperite din primul an sau hai al doilea, de beneficii. Asta daca socotim in Euro totul, dar nu este chiar asa.

Pretul Unirii Romaniei cu Republica Moldova in Euro – sau cine ne minte de fapt

Toti cei care discuta despre pretul unirii Romaniei cu Republica Moldova vorbesc de parca moldovenii vor dormi si o sa-i intretina romanii cei harnici. Da, este adevarat ca PIB-ul Romaniei este de cateva ori mai mare ca al Moldovei – pe cap de locuitor de 4 ori, socotiti voi cat este in total. Ca economist – expert in investitii – va explic doar un aspect: sa zicem ca se ridica salariile la bugetari si pensiile, da vom suporta cheltuielile, dar si marfa va aduce aport la TVA si impozite, deci una peste alta, ce dai pe mere o sa recuperezi pe pere!

Daca mai socotim si faptul ca dupa unire vom avea o suprafata cat cea a Germaniei, ca investitorii care pana acum ocoleau Moldova se vor grabi sa investeasca, cred ca va dati seama de avantaje. Nu mai zic ca multinationalele vor ridica salariile din Moldova la nivelul celor din Romania, iar aici este un potential enorm! Gatantat ca socotelile facute de cei rau voitori nu sunt corecte, iar exemplul Germaniei nu este corect pentru simplul motiv ca ei au vrut sa faca totul peste noapte, si culmea – au reusit!

Pretul unirii

Pretul Unirii Romaniei cu Republica Moldova in Euro – sau cine ne minte de fapt