Au sosit datele economice si din Romaia si din Republica Moldova, asa am ajuns sa descoperim ca PIB-ul celor din stanga Prutului este egal cu cel al judetului Prahova. Din pacate nu se compara nici macar cu un judet din TOP 3, Prahova fiind pe locul cinci in ierarhia judetelor din Romania, cu un PIB egal cu  26,30 miliarde de lei – adica doar 3,5% din Produsul Intern Brut al tarii noastre. Teoretic judetul Prahova are un PIB per capita de 8000 de euro anual.

PIB-ul Republicii Moldova este cat al judetului Prahova, al 5-lea din Romania

Evident ca judetul Prahova are mult mai putini locuitori si o suparafata incomparabil mai mica decat Republica Moldova, dar reuseste sa egaleze in performanta o tara intreaga. Judetul se poate lauda cu peste 20 de mii de firme, majoritatea evident private. Daca vorbim de PIB pe cap de locuitor, in 2016 am avut cateva judete cu peste 10 mii de euro, Timis fiind pe prima pozitie – fara a considera Bucurestiul, cu 10.900 euro/cap de locuitor, urmat de Cluj cu 10.600, Brasov cu 10.500 si Constanta cu 10.200 de euro pe cap de locuitor.

Ne pare rau de tara vecina, ne bucuram ca prahovenii sunt fruntasi si speram sa urce in ierarhia marilor venituri si sa vedem salarii mari, oameni bogati, etc. Stim si ca in satele de la munte, mai ales pe Valea Doftanei sunt putine venituri fiscalizate, dar daca se va da startl la turism si in acea parte a judetului, sunt sigur ca am vedea judetul Prahova mai sus, poate chiar pe podium in TOP 3!

Republica Moldova

PIB-ul Republicii Moldova este cat al judetului Prahova, al 5-lea din Romania