Romania exporta din ce in ce mai mult, pe langa Dacia mai exportam porumb, iaurt si mezeluri – aici chiar destul de scumpe si evident BIO. Cu toate astea deficitul comercial este in crestere, iar procentul de crestere nu este unul mic, 18%! Asadar pe langa ce importam acum un an, acum importam mai mult, dar si exportam ceva mai mult ca de obicei. Importam cu 13 miliarde de euro mai mult decat exportam, iar asta se vede in nivelul de trai si in deprecierea monedei nationale!

Romania exporta mai mult dar deficitul comercial creste

In luna ianuarie anul curent exporturile au fost de 3,4 miliarde de euro, aici ma intreb care o fi ponderea celor de la Dacia si Ford, cat la suta or fi firme straine. DA, este adevarat ca Romania sta bine la anumite cifre, cum ar fi cresterea economica care a atins 1,9% – peste tari dezvoltate din Uniunea Europeana. Doar ca nu se prea simte si in buzunarele romanilor, ceea ce evident este singurul lucru care conteaza. Mai mult, se pare ca rata somajului este iar in crestere!

Dacia a depasit anul trecut 5 miliarde de euro cifra de afaceri, asadar francezii o duc bine la noi desi se plang mereu ca ceva nu le ajunge si ca ar pleca si ar muta o parte din productie in tari unde salariile sunt mai mici si strazile mai bune. Asadar in 2018 Romania a exportsat in 11 luni in valoare de 63 de miliarde de euro, o suma marisoara as zice eu sau un neavizat, asta la un PIB de peste 200 de miliarde de euro! Adica exportam o treime din cat producem, importam mai mult decat exportam si traim asa cum se vede! Iar astia zic ca 2019 va fi ultimul an pe plan mondial de trai bun, urmand iarasi o cadere a nivelului de trai pe plan mondial!

deficit comercial

Romania exporta mai mult dar deficitul comercial creste