Pentru ca exista mereu discutii in contradictoriu am decis sa vedem ce scrie pe site-ul oficial al Uniunii Europene legat de permisele de conducere. Deci ce spune legea europeana: daca va aflati in una din situatiile urmatoare, trebuie sa va preschimbati carnetul de conducere obligatoriu – daca ati pierdut permisul de conducere, daca a fost furat sau este deteriorat. Daca comiteti o infractiune rutiera in tara in care locuiti, va trebui sa va preschimbati permisul de conducere. Atentie! Nu confundati situatia in care aveti domiciliul – buletin – in Romania dar lucrati legal in Germania [ de exemplu ].

Ce fac daca-mi suspenda permisul in Germania

Daca am permisul suspendat in Germania [ ca exemplu, poate fi oricare alta tara din UE ], iar voi aveati un permis de conducere romanesc – aici sunt cateva cazuri posibile, v-ati mutat din Romania si inca nu aveti doi ani de sedere legala in tara noua, iar permisul romanesc mai era valabil [ desi putea-ti sa-l preschimbati, nu aveti aceasta obligatie ! ] Daca vi se supenda permisul pentru infractiuni, va trebui sa sustineti un Test MPU, abia apoi veti primi inapoi un permis de conducere. Revenind la intrebarea din titlu, trebuie sa stim ca permisele romanesti sunt valabile in toata Europa, sau mai exact in toata lumea. Asta ca sofer plecat in vacanta, insa daca va stabiliti pentru mai mult de doi ani intr-o tara, iar permisul expira sau va este suspendat, va trebui sa faceti unul nou in tar ain care locuiti legal.

DA, multi romani au buletin romanesc – adica teoretic inca mai locuiesc in Romania – caci asta inseamna CI, dovada adresei de resedinta, dar asta nu inseamna ca este si legal. Mai ales daca iti faci resedinta si in Germania, unde de fapt locuiesti si muncesti. Cine are rabdare poate citi textul original al legii aici. Asadar nu esti obligat sa-ti preschimbi permisul de conducere inainte ca el sa expire! Insa unul nou iti vei face in tara unde stai peste 185 de zile pe an!

Permis suspendat in Germania

Ce fac dacă-mi suspenda permisul in Germania