Desi pare incredibil, majoritatea romanilor sunt inca platiti cu salariul minim, ceea ce inseamna in 2019 cam 2080 de lei pe luna brut sau 1234 de lei net [ zici ca e o gluma, au pus cifrele la rand ]. In 2020 se preconizeaza sa creasca salariul minim cu 150 de lei, asta dupa ce datorita deprecierii leului din acest an venitul brut al romanilor a scazut drastic, daca este calculat in valuta. DA, ne plangem de lipsa fortei de munca, dar nu vrem sa o platim in asa fel incat un program de opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana sa asigure un trai decent.

Salariul minim pe ora in Romania

Azi in Romania salariul minim pe ora este 12,43 de lei pe ora! Atentie vorbim de brut! Adica un om care munceste la cel mai scazut nivel ar trebui sa inaseze zilnic 100 de lei! Ce observam insa, este tendinta romanilor care angajeaza la negru persoane pentru diverse activitati [ bone, menajere, etc. ] este de a le plati sub acest nivel. Explicatii? De la nu am bani sa platesc si pana la lipsa unei calificari superioare. Asta ca si cand ar fi dispusi sa dea 2000 de euro pe luna unui angajat super calificat! NU, din pacate se perpetueaza o stare de saracie chiar de catre cei ce se plang de lipsa fortei de munca.

Dezavantajele salariilor mici: in primul rand un salariu mic conduce la lipsa motivatiei la locul de munca. Cosul minim pentru un trai decent pentru o persoana in 2019 a fost de 2.552 lei net sau 4.363 net. Asadar cam atat ar trebui platit minim un angajat daca vrem sa avem pretentii de la el. Mai putin inseamna saracie, iar stereotipul legat de medici si profesori a cam ramas fara obiect. un profesor debutant primeste 3.680 de lei brut, iar un invatator debutant a primit 3.197 de lei brut. Nici pe departe nu vorbim de 10 – 12 lei pe ora. Un medic rezident primeste in primul an  5.700 lei brut pe luna. Un asistent medical este platit minim 4.345 lei iar in cazul debutantilor salariul minim este de 3.950 lei.

Ce riscam cand angajam sub venitul minim ce asigura un trai decent? In primul rand ne batem joc de angajat, care nu-si poate asigura mancarea, sanatatea si prin urmare nu poate da un randament bun la locul de munca. Nefiind asigurat medical, acesta se imbolnaveste mai des si mai grav, ducand boala pe picioare [ cum se zice ], riscand sa imbolnaveasca la randul lor pe cei din jur. Ce va face angajatul? Va cauta in permanenta un alt loc de munca mai bine platit, neglijand sarcinile ce-i revin. Este de la sine inteles ca omul nu poate „visa” sa stea la acel loc de munca, periclitand-usi atat sanatatea cat si viitorul [ neplata contributiei la pensie il demotiveaza si mai mult de atat, destabilizeaza sistemul de pensii ]. Mai pe scurt, platind putin nu castigi nimic, doar faci rau angajatului, statului si chiar tie!

Salariu minim

Salariul minim pe ora în Romania