Se naste o intrebare fireasca, ce trebuie sa faca roman ii sau mai corect Romania legat de planurile UDMR-ului si ale vecinilor nostri de peste Tisa? Mai nou partidele unguresti din Romania au propus sa se treaca la autonomia totala a asa zisului Tinut secuiesc si sa se organizezeze in scaune, cu parlament propriu si cu limba oficiala limba maghiara. Asta in sitiatia in care 40% dintre locuitorii acelei zone din Romania sunt romani!

Pana unde vrea UDMR sa mearga cu autonomia Tinutului secuiesc?

In acest moment lupta se da pe retelele de socilalizare si evident prin semnarea de documente intre partidele maghiare din Romania. Daca pana acum se discuta despre drepturile maghiarilor din Romania, netinand cont ca de fapt ei au mai multe drepturi decat oricare alta  minoritate din Europa, ba mai mult cand in Ungaria romanii nu au aproape niciun drept real – autoguvernarile sunt de fapt un fel de SRL-uri conduse de maghiari – azi asistam la o escaladare a pretentiilor maghiare.

Faptul ca asistam la o provocare este evident, anul 2018 este anul in care roman ii sarbatoresc Marea Unire, 100 de ani de la formarea Romaniei Mari. Nu sunt simple vorbe cele legate de autonomia celor trei judete din Ardeal, deputatul UDMR  Kulcsár-Terza József-György a propus  asta in Paralamentul Romaniei in decembrie 2017! Azi se duc discutii de a coopta UDMR la guvernare, evident discutiile au la baza cerintele UDMR-ului, pentru a sustine alianta PSD + ALDE. Daca pentru legile justitiei au iesit in strada zeci de mii de romani, ce credeti ca va urma daca se incep dezbaterile pentru reorganizarea asa zisului Tinut secuiesc cu limba maghiara limba oficiala? Poate ca initial se va renunta la punctele ce ar putea duce la o noua Revolutie, dar cu siguranta acesta este planul final.

Autonomia maghiara

Pana unde vrea UDMR sa meargă cu autonomia Ținutului secuiesc?