Deja se stie ca in orasul carei din judetul Satu Mare primarii maghiari joaca la cacealma, adica desi stiu legea si mai mult decat atat, au deja decizii judecatoresti care le explica ca limba romana este limba statului, nu doar ca gasim placi comemorative scrise mai intaii in limba maghiara, dar sunt situatii – ca cea de la Liceul Iuliu Maniu, in care este scris doar in maghiara! Mai este cineva care se indoieste ca o face intentionat?

Minoritatea romaneasca din Carei

Judetul Satu Mare este populat in marea sa parte de romani, ce reprezinta 57% din populatie, dar in Carei lucrurile satu pe dos, romanii sunt minoritari cu doar 38%. Asa se face ca pentru drepturile romanilor de acolo lupta Dan Tanasa, cel care mai castiga, mai pierde procese cu UDM-url. de data asat a acastigat si instanta a obligat primarum UDMR din Carei sa schimbe placile comemorative si sa respecte legea! Dar oare asa merg trebuirile in tara asta? Numai prin judecata mai avem drepturi?

Nu zic ca acolo in Carei nu traiesc in pace maghiari si romani, dar cu siguranta autoritatile nu respecta legea si nici nu au de gand sa o faca daca nu le impune asta instanta. Nu vreau sa ma gandesc la romanii din Harghita sau Covasna, acolo este mult mai rau. Credeti oare ca primarul Kovács Jenő este unic in Romania? Va garantez ca nu, dar atata timp cat nu iesim la vot, iar UDMR-ul sa poate trece pragul electoral, asa vom pati mereu! Hai sa ne gandim si la viitor, nu doar la ziua de azi, daca vrem sa traim bine in tara asta!

Liceu din Carei

Liceul Iuliu Maniu din Carei – Placa comemorativa