Carei este orasul acela din nordul tarii unde era un monumet ce comemora eliberarea tarii de nemti, un oras unde 40% dintre locuitori sunt romani si 50% maghiari. Din pacate lupta dintre etnii va duce candva la probleme mai grave decat cele etnice. Anul acesta UDMR-ul a decis – caci ei sunt la putere cu 12 consilieri din 19 si cu primarul evident tot de la UDMR, deci au decis ca la invatamnatul dual nu e nevoie de clase in limba romana. Vrei la scoala, invata maghiara sau pleaca din oras! Ok, mai traim si mai vedem, lumea uita repede ca istoria se repeta, iar primarul nu e pe veci ales!

Buletinul de Carei – romani si maghiari in conflict

Pentru romi de exemplu au fost oferite 194 de locuri in clasa a IX-a, in schimb pentru romani nu au gasit locuri la invatamantul dual, probabil ca se cer doar anagajati de etnie maghiara, sau cum poti sa explici asa ceva? Ca ne place noua sau nu, in orasele cu raport etnic de genul celui din Carei toti cunoasc ambele limbi, pentru ca le inveti de mic, cand inca nu ai in cap idei sovine.

Evident ca la 20.000 de ocuitori – oare cati mai sunt acasa si nu au plecat la munca in strainatate, problemele de genul celei expuse mai sus nu sunt de natura sa schimbe ceva in zona, dar trebuie subliniat modul de abordare a situatiei. Incidente legate de romani si maghiari in Carei au mai fost si suntem siguri ca vor mai fi, este posibil sa se schimbe raportul etnic in orice zi, pentru ca diferenta procentuala dar si numerica este foarte mica.

Carei

Buletinul de Carei – romani si maghiari in conflict