Chiar sunt curios cati dintre dumneavoastra ati auzit de profesoara de matematica Suzy Manuela Prajea din  Drobeta-Turnu Severin? Probabil nici unu la suta, desi ea a fost aleasa in primii 50 de profesori din intreaga lume din peste 8.000 de nominalizari la Premierul Global pentru Educatie, echivalentul Premiului Nobel pentru educatie. Stirea este de prin 2015, de atunci nu s-a mai scris nimic despre Suzy Manuela Prajea, nici macar daca a castigat sau nu premiul de un milion de dolari.

Suzy Manuela Prajea – Premiul Global pentru Educatie

Este atat de bizar sa nu gasesti informatii despre Suzy Manuela Prajea, o romanca de nota 10, la propriu dar si la figurat. A fost olimpica in scoala, in calasa a 8-a fiind prima la Olimpiada judeteana. Chiar daca nu a fost prima la faza pe tara, ea si-a dedicat viata – mai bine de un sfert de secol – educarii copiilor de la Colegiului National Traian din Drobeta-Turnu Severin. Din cate am inteles nu a luat premiul cel mare de 1 milion de doari, pe care voia sa-l doneze scolii, dar cred ca nominalizarea ei merita amintita din cand in cand in media nationala.

Desi invatamantul este cel mai slab platit in tara asta – o spun ca fost profesor de informatica, obligat de salariile mici sa treaca in mediul privat, avem destui dascali dedicati muncii in folosul copiilor. O spun numeroasele premii nationale si internationale castigate de elevii profesoarei Suzy Manuela Prajea, sute la numar. Sa speram ca munca ei va fi recunoscuta si in alt  fel decat prin laude, caci fara satisfactia materiala, munca este doar pe jumatate apreciata de societatea pentru care iti dedici viata si tineretea.

Suzy Manuela Prajea

Suzy Manuela Prajea – Premiul Global pentru Educatie