Nicolae Dabija a fost dat afara de Academia Romana din INST – Institutul National pentru Studiul Totalitarismului – pentru ca s-a „descoperit” activitatea sa pro-comunista din anii in care Republica Moldova facea parte din Uniunea Sovietica. Totusi nu am auzit sa fie exclus si din cadrul Academmiei, unde este membru inca din anul 2003. Pentru mine, numele lui Nicolae Dabija ramanbe legat de  publicatia „Literatura și Arta”, pentru altii vad ca are si alte semnificatii.

Nicolae Dabija dat afara de Academia Romana

Fara sa inteleg daca Nicolae C. Trofimovici a fost de fapt pseudonimul sub care a scris Nicolae Dabija sau este numele sau real, descopar ca pana la urma nu avem pe nimeni curat in Moldova si ca daca am avea o lege a lustratiei, 90% dintre locuitorii teritoriilor furate in 1812 si 1940 nu ar mai ramane nimeni sa faca politica. Am cautat detalii despre Nicolae C. Trofimovici si nu am gazit, nici macar nu stiu ce inseamna acel „C” – initiala tatalui, sau ce?

De ce a fost exclus Nicolae Dabija din Consiliului Director al INST am inteles, se presupune ca a scris ode comunistilor sub nume propriu sau pseudonimul Nicolae C. Trofimovici, dar ce nu inteleg est ede ce nu se fac publice aceste informatii. Daca sunt reale, evident! Sa auzim si versiunea lui si pe cea a detractorilor, sa analizam si sa tragem concluzii.

Nicolae Dabija

Nicolae Dabija dat afara de Academia Romana